Reviews

“In april ’21 ben ik via Xander Uitgevers gedebuteerd met mijn roman Het schuilhuis, die geredigeerd is door Patricia Snel. Het herschrijfproces was intensief maar leerzaam. Patricia is direct en to-the-point. Met haar analytische blik weet ze haarfijn aan te wijzen waar een verhaallijn inzakt en wat het nodig heeft om de spanning erin te houden.

Ze heeft me geleerd om het verhaal beter op te bouwen, personages gelaagder neer te zetten, het verhaal meer sfeer te geven en de spanning als een bankschroef, pagina voor pagina, steeds meer aan te draaien. Het resultaat is een goed ontvangen debuut en inmiddels een bestseller waarvan meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht.

Patricia heeft me de kans gegeven om te debuteren, maar heeft me ook simpelweg beter leren schrijven.”
Rachel van Charante
Auteur
Patricia is een meester in het neerzetten van een goede structuur. De opbouw, de gelaagdheid van de personages en alles wat ten dienste staat van de plot.

Regelmatig sparren we over de verhaallijn en Patricia denkt elke stap met me mee. In de begeleiding is zij als schrijfcoach oprecht. Dat maakt de samenwerking heel prettig, omdat je weet wat je aan haar hebt.

Anna V. is mijn eerste thriller met Patricia. Inmiddels staat Anna V. op de longlist voor de de MAX Zilveren Vleermuis.
Arjan Alberts
Auteur
‘Patricia is beste schrijfcoach ever! Mijn hoofd zat vol verhalen. Ik bezat stapels stijl- en spellingsgidsen. Toch stierven mijn personages zodra ze het papier raakten. Hele werelden vielen langs mijn pen uitéén tot loze woorden in hoogdravende zinnen. Patricia leerde me allereerst te vertellen met mijn eigen stem: zonder al teveel poespas. Ook liet ze me oefenen met diverse technieken zoals het toepassen van tempowisselingen, spelen met de spanningsboog, in- en uitzoomen.

Langzamerhand leerde ik de verhalen van mijn geest in tekst te vangen. Nu bestaan ze zelfstandig en zijn ze toegankelijk voor anderen. Na acht lessen van Patricia schreef ik  ‘Dierenleed in streepjescode’, één van de winnende inzendingen van de NRC-Handelsblad schrijfwedstijd (NRC, Achterpagina, dinsdag 16-08-2022)
Jolanda Koorevaar
Auteur
MEER REVIEWS

Wat anderen over ons zeggen

“Wil je een glasheldere professionele mening, die je écht verder helpt? Dan ben je bij plotdokter Patricia Snel aan het juiste adres!
Met respect voor jouw geesteskind legt Patricia uit waar de knelpunten van je verhaal zitten. Ze denkt mee, prikkelt je creativiteit, zodat het bruist en stroomt en haalt door haar inhoudelijke kennis het beste in jou naar boven. Niemand heeft gezegd dat schrijven makkelijk is, maar je verhaal sterker zien worden geeft een enorme boost!”

Madelein Kerseboom

Auteur bij Xander Uitgevers

“Dank voor een zeer leerzaam traject. Veel heb ik in de afgelopen maanden veranderd aan mijn roman. Niet alleen heb ik met behulp van jullie goede adviezen danig gesleuteld aan met name twee verhaallijnen, ik heb geleerd beter te luisteren naar mijn eigen stem. Ik ga nu met vertrouwen verder en hoop, mede dankzij de inspirerende en verhelderende feedback die ik kreeg, mijn roman aan het eind van het jaar te hebben voltooid. Dank nogmaals!”

Chris Janssen

“Als je denkt dat iets goed is, dan weet Patricia hoe het nog beter kan. Voor mijn thriller had ik een spannend verhaal en goed uitgewerkte personages. Toch was ik niet helemaal tevreden over de opbouw van het verhaal en de spanning. Na het opsturen van een paar hoofdstukken en mijn synopsis, wist Patricia de vinger precies op de juiste plek te leggen. Het was soms pijnlijk frustrerend, maar ik heb enorm veel gehad aan onze samenwerking en ik ben er zeker van dat dit mijn boek naar een hoger niveau heeft gebracht.”

Dennis Biesma

Auteur

“Niet elke goede schrijver is ook een goede docent. Robert Haasnoot is beide. Als student heb ik het plezier van het lesgeven bij hem ervaren en gezien hoe aanstekelijk zijn enthousiasme over het schrijven is. Hij kan op tal van terreinen helpen met advies en suggesties: van de opzet van een roman tot personageontwikkeling, van dialogen tot het gebruik van interpunctie. Zijn betrokkenheid bij de studenten is groot en hij stimuleert hen bij het ontdekken van hun eigen stijl. Roberts feedback is eerlijk, waardevol en constructief.”

Suzette de Boer

“Patricia en Robert zijn meesters in het feedback geven én in het accepteren dat je niet altijd alles van hen aanneemt. ‘Jíj bent de schrijver en bepaalt wat je met opmerkingen van anderen doet.’ Maar als ik eerlijk ben, hebben ze het meestal wel bij het rechte eind. Ze hameren op een sterk begin en geven goede tips om daarmee aan de slag te gaan. Hun manier van communiceren is inspirerend. Ze geven iedereen in de groep ruimte en aandacht en zorgen voor een goede sfeer.”

Karin Nab

“Op mijn reis door de wereld van het schrijven is Robert het beste wat mij is overkomen. Niet alleen is hij een sympathiek mens, maar door zijn grote betrokkenheid weet hij de schrijver in mij stapje voor stapje te ontwikkelen. In dit proces is het van onschatbare waarde dat hij zelf een ervaren schrijver is. Zijn opbouwende commentaar bestrijkt alle aspecten van het schrijven, van concept tot detail,  en prikkelt me altijd weer door te gaan en het beste uit mezelf te halen. Hij is als de leraar vroeger op school die je heimelijk bewondert en niet teleur wil stellen.”

Eddy Meijer

“Ze halen het beste in je naar boven. Dat doen ze op een kritische, eerlijke, respectvolle manier. Dat ze daarnaast ontzettend vriendelijk zijn en zorgen voor een fijne sfeer, maakt dat je je op je gemak bij hen voelt. Met Robert en Patricia als leermeesters zie je je teksten (en jezelf) groeien. Wil je een betere schrijver worden – en wie wil dat nu niet? – dan ben je bij hen aan het juiste adres.”

Hanny Schoonderwoerd

“Uiteraard liggen de verwachtingen hoog wanneer je schrijfdocenten meerdere succesvolle romans op hun naam hebben staan. Vanzelfsprekend zijn zij exact op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een boek. Maar mag je er ook vanuit gaan dat ze begrip hebben voor alle worstelingen en onzekerheden die je kunt tegenkomen op het grillige pad van vaag idee naar kloek verhaal? Ja, in hun geval mag dat. En ook dat ze geduldig met je meedenken over structuren, verhaallijnen en spanningsbogen? Zeker. Zij wel. En dat ze regelmatig bepaalde aanpassingen adviseren die geweldig werken en die je daarom meestal opvolgt, maar dat ze het ook prima begrijpen (beweren ze) als je hun feedback domweg in de wind slaat omdat je bijvoorbeeld graag belachelijk lange zinnen schrijft? Ook daar mag je glansrijk vanuit gaan met Robert Haasnoot en Patricia Snel als schrijfbegeleiders.”

Bettina Hohmann

“Dankzij hun uitgebreide en constructieve feedback heb ik een grote sprong in mijn werk kunnen maken. Hun toevoegingen ‘mooi’ of ‘prachtig’ gaven me moed. Van hun corrigerende aantekeningen leerde ik veel. Hun toewijding leidde tot het vinden van mijn tone of voice.”

Reina Van den Hoek