Nieuws, media en publicaties

Uit de Volkskrant van 7 Juli 2024, door Paul Onkenhout: Hoe een voormalige thrillerschrijver duizenden weeskinderen uit ‘de hel’ van Veenhuizen een gezicht gaf

Een 19de eeuwse biografie van een weeskind zette schrijver Patricia Snel op het spoor van de weeskinderen die tot vorige eeuw in Veenhuizen zaten opgesloten. Haar boek is een bestseller geworden. Nu wandelt ze maandelijks met lezers langs de historische plekken.

Meer informatie
Bestseller top 20

Patricia Snel staat al 3 maanden sinds de lancering op 18 april 2024 in de top 20 met de historische roman De vondeling van Veenhuizen.

Meer informatie
In het spoor van de wezen

De bestseller ‘De Vondeling van Veenhuizen’ van Patricia Snel kwam tot leven op de vloer van het Gevangenismuseum.

Meer informatie
Het Parool vrijdag 19 april 2024

Schrijfster Patricia Snel (56) baseerde haar roman De vondeling van Veenhuizen op het waargebeurde verhaal van drie Amsterdamse weeskinderen die vanuit een warm nest op in de Amsterdamse Handboogstraat belandden in de hardvochtige wereld van de kinderkoloniën in het Drentse Veenhuizen.

Meer informatie
Telegraaf zaterdag 20 april 2024

De Maatschappij van Weldadigheid werd uit goede bedoelingen geboren, maar de verbanning van stadswezen naar de kinderkolonie in Veenhuizen pakte voor veel meisjes en jongens desastreus uit. Duizenden kinderen zijn eenzaam aan besmettelijke ziektes gestorven en anoniem begraven.

De veelzeggende cijfers: een miljoen Nederlanders zijn nazaten van iemand uit een van de zeven Koloniën van Weldadigheid, het 19de-eeuwse sociale experiment in Drenthe. Toch kent slechts 8 procent het verhaal van de 8600 wezen en vondelingen die vanuit het hele land naar Veenhuizen werden gestuurd.

Meer informatie
Artikel in de Goudse post

Dit artikel verscheen op woensdag 17 april. Patricia schreef De Vondeling van Veenhuizen: ‘Dit verhaal moet verteld worden’

Meer informatie
Boekpresentatie Patricia Snel - 'De vondeling van Veenhuizen'

Op vrijdagmiddag 19 april komt ik langs bij Scheltema om mijn nieuwste boek De vondeling van Veenhuizen te presenteren. In De vondeling van Veenhuizen vertelt het verhaal van drie wezen die de kinderkolonie in Veenhuizen proberen te overleven. Aansluitend op de boekpresentatie is er een gezellige borrel en zal ik ook signeren. Wees welkom!

Meer informatie
Zaterdag 20 april Slotevent 200 jaar Veenhuizen

10:15 – 10:30 Boeklancering: Patricia Snel overhandigt het eerste exemplaar van De vondeling van Veenhuizen aan de burgemeester van Noordenveld, Klaas Smid. Boeken verkrijgbaar bij de stand, waar Patricia signeert.

Interview RTV Drenthe

In Cassata zaterdag 13 april een interview met Margriet Benak en schrijfster Patricia Snel over haar historische roman De Vondeling van Veenhuizen met het aangrijpende en waargebeurde verhaal rond de duizenden wezen die naar de kolonie in Veenhuizen moesten.

Het interview begint op 44:10.

Meer informatie
Interview RTV SLOS

Het boek, De Vondeling van Veenhuizen geschreven door Patricia Snel,  gaat over de kinderkolonie, onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, zo vertelde Snel. Het op waarheid gebaseerde verhaal gaat over Karel en Lize Muller die vanuit Amsterdam geplaatst werden in de kinderkolonie van Veenhuizen. Op 25 april komt Patricia Snel voor een lezing hierover naar Eethuys De Steen in Willemsoord, in samenwerking met Primera Steenwijks Boekhuys.

Meer informatie
Publicatie in Algemeen Dagblad

Interview in het Magazine Mezza van zaterdag 13 april.

Ze kwam al veel in Veenhuizen om te wandelen, zonder te weten welke heftige geschiedenis zich in de voormalige strafkolonie in Drenthe had afgespeeld. Tot auteur Patricia Snel op het verhaal over weeskinderen Karel en Lize stuitte. Ik wist: dit is het, dit verhaal moet ik vertellen.'

Lees het interview